OSTATNIO PRZEGLĄDANE PRZEZ CIEBIE
WSZYSTKIE KSIĄŻKI
Przemysław Suchodolski, Jakub Kraciuk, Marcin Idzik
Marzena Żakowska, Lech Drab, Marek Klasa
Tomasz Dobrogoszcz, Tomasz Fisiak, Agata Handley, Krzysztof Majer
Aleksandra Kuźmińska-Haberla, Sebastian Bobowski
Kamil Antonów, Dominika Dörre-Kolasa, Mirosław Włodarczyk, Monika Lewandowicz-Machnikowska, Iwona Sierocka, Krzysztof W. Baran, Krszysztof Walczak
Identyfikacja nieznanych związków organicznych należy do podstawowych czynności nie tylko chemików-organików, ale również osób na co dzień niezwiązanych z chemią. Na przykład odróżnienie soli kuchennej od cukru lub sody jest prostym procesem organoleptycznej identyfikacji substancji chemicznych. Tak samo sprawdzamy, czy przygotowane przez nas posiłki są już wystarczająco ugotowane bądź przyprawione - jest to proces podświadomej analizy obecności lub nieobecności pewnych związków w testowanej "mieszaninie reakcyjnej". Podręcznik "Ćwiczenia laboratoryjne z identyfikacji związków organicznych" będzie pomocny przy wypracowywaniu umiejętności samodzielnej identyfikacji prostych związków organicznych na podstawie analizy jakościowej. Celem podręcznika jest podanie prostych sposobów wyznaczania podstawowych właściwości fizykochemicznych nieznanego związku organicznego, wykrycia obecnych w jego strukturze grup funkcyjnych i heteroatomów. Umożliwiają to umieszczone w podręczniku szczegółowe przepisy dotyczące wykonywania poszczególnych doświadczeń, a zdobyta na tej podstawie wiedza ułatwi identyfikację badanego związku.
Dostosuj tekst do każdego urządzenia
Twórz notatki
Rozpocznij czytanie tam, gdzie ostatnio skończyłeś
Mam już konto w internetowej bibliotece IBUK Libra
Nie mam konta w internetowej bibliotece IBUK Libra
PAMIĘTAJ!
Twój PIN do zasobów w:
Wygasa: dzisiaj
Aby zdobyć nowy PIN, skontaktuj się z Twoją biblioteką.
W ciągu kilku minut otrzymasz wiadomość na adres .
Kliknij w znajdujący się w niej przycisk, aby potwierdzić zapisanie się do newslettera i odebrać darmowego e-booka.
Zaakceptuj Regulamin, aby kontynuować korzystanie z serwisu.